Як отримати громадянство за репатріацією?

ПРО ЩО ЙДЕТЬСЯ?

Репатріація – це повернення людини з іншої країни на етнічну батьківщину або на місце постійного проживання. Спочатку під цим терміном розуміли повернення на батьківщину військовополонених, репресованих або біженців. Але сьогодні поняття репатріації стало ширше: воно включає також можливість для людини повернутися в країну походження своїх предків. Найчастіше сучасна репатріація – це спосіб отримати громадянство.

ХТО МОЖЕ БУТИ ВИЗНАНИЙ РЕПАТРІАНТОМ?

У кожній державі свої вимоги до цієї категорії людей. Але найчастіше право на репатріацію надають людині:

– якщо вона народилася на території держави репатріації;

– якщо його предки були громадянами держави репатріації.

Крім цього, великим плюсом (а іноді й обов’язковою умовою) для репатріанта є знання культури, мови і традицій народу.

ЯК ДОВЕСТИ НАЯВНІСТЬ ЕТНІЧНОГО КОРІННЯ?

Найчастіше свою приналежність до національності можна довести, якщо один з батьків або бабуся (дідусь) хоча б по одній лінії були громадянами цієї держави.

Але в деяких країнах право на репатріацію дає й інша ступінь споріднення. Наприклад, повернутися в Ізраїль можуть вдови і вдівці євреїв за умови, що вони не взяли повторний шлюб з ким-небудь, крім єврея. А для отримання права на репатріацію до Польщі досить мати у своєму родоводі двох родичів четвертого покоління (прабабусь і прадідусів) з польським громадянством.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО НАДАТИ ДЛЯ ДОКАЗІВ ГРОМАДЯНСТВА?

В інтересах репатріанта надати максимальну кількість свідчень того, що його родичі були громадянами держави, в яку він хоче повернутися.

Це можуть бути:

– посвідчення особи;

– свідоцтва про реєстрацію шлюбу або смерті, свідоцтва про хрещення;

– документи, що підтверджують проходження військової служби (якщо в них вказана національність);

– документи, що підтверджують факт депортації або ув’язнення (за умови, що в них вказана національність);

– документи, що підтверджують переслідування особи за ознакою походження;

– документи про реабілітацію депортованої або переслідуваної особи, в яких є відомості про її національність;

– свідоцтва людей, які були знайомі з родичами репатріанта.

ЯКІ ЩЕ ПОТРІБНІ ДОКУМЕНТИ?

До загального пакета документів зазвичай входять:

– дві фотографії;

– внутрішній і закордонний паспорт;

– свідоцтво про народження;

– свідоцтва про народження батьків або бабусі й дідуся;

– свідоцтво про шлюб батьків або бабусі й дідуся;

– військові, партійні, комсомольські, пенсійні або профспілкові документи.

Однак у кожній державі можуть бути винятки з цього списку або доповнення до нього. Про них слід дізнаватися в посольстві.

Крім цього, слід підготувати документи, які знадобляться для подальшого працевлаштування:

– свідоцтво про закінчення школи;

– диплом про закінчення ЗВО;

– дипломи і свідоцтва про закінчення професійних курсів;

– трудову книжку;

– для вчених і винахідників – документи, що свідчать про наукову діяльність, публікації друкованих робіт, патенти на винаходи.

ЩО РАДЯТЬ ЛЮДИ, ЯКІ ПРОЙШЛИ ПРОГРАМУ РЕПАТРІАЦІЇ?

Блогер Алекс Файн, який прожив в Ізраїлі 19 років, рекомендує:

– не продавати нерухомість в країні виходу: краще здати його в оренду;

– вчити мову до виїзду з країни;

– під час пошуку роботи намагатися знайти колектив, у якому більшість співробітників розмовляють мовою країни репатріації;

– не брати позику в банку і не позичати гроші в перші п’ять років після переїзду;

– не підписувати документи, якщо ви не розумієте, про що в них йдеться.

Поделиться
Висловити своє враження
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Залишити коментар

Увійти через соціальний аккаунт
опитування

Найважливіше — в одному листі. Новини, реформи, аналітика — коротко і по суті.

Підпишись, щоб бути в курсі.

Дізнавайся все найцікавіше першим — слідкуй за нашими новинами у соцмережах

Дякую, я вже з вами